Zajednička korizmena duhovna obnova Apostola mira, VIS Proroka i Vis Matheusa

10. – 13. 3. 2011. Đakovo

«ZVUCI NADE IZ ĐAKOVA»

Povodom početka korizme a u sklopu svehrvatske duhovne priprave dolaska Sv. Oca Benedikta u Hrvatsku u đakovačkom Domu za mlade “Betanija” održala se od 11. do 13. ožujka jedinstvena duhovna obnova tri duhovna banda; glazbene skupine “Apostoli mira” iz Mađareva, subotičkog vokalno- instrumentalnog sastava “Proroci” te vokalno-instrumentalnog sastava “Matheus” iz Bizovca kraj Osijeka.

Duhovnu obnovu “Biti u vezi” predvodio je isusovac o. Antun Volenik koji je naglasio: “ovom smo duhovnom obnovom željeli u mladim ljudima ponovno otkriti “vezu” s dobrim Ocem koji nas želi privući odozdo. Ne možeš biti u vezi s Bogom ako nisi u vezi, u odnosu s drugim. Ne možeš biti u vezi s drugim ako nisi u kontaktu sa samim sobom.- zaključuje o. Volenik.

Prema programu četerdesetak mladih u Đakovo je došlo u petak, 11.ožujka u večernjim satima kada je održan uvodni susret sa misnim slavljem i molitvom klanjanja. Bogati subotnji program započeo je molitvom časoslova, doručkom i razmatranjem. Mlade je došao pozdraviti i đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić, koji ih je ohrabrio i pohvalio njihova nastojanja, a oni su mu otpjevali “Mrežu ribara”, pjesmu snimljenu u povodu Papina dolaska u Hrvatsku. Nakon misnog slavlja u kapelici je organizirano cjelodnevno klanjanje Presvetom Oltarskom Sakrementu gdje su se mladi u molitvi izmjenjivali cijeloga dana. U 17 sati u katedrali u Đakovu, o. Volenik predvodio je križni put nakon čega je u Betaniji održao popodnevno predavanje.Te večeri sve je završilo zajedničkim klanjanjem pred Presvetim.
Posljednji dan ove jedinstvene obnove mladih započeo je molitvom časoslova i doručkom. Prema atmosferi koja je vladala među mladima glazba i pjesma neizostavno su pratili cijeli program. Završno razmatranje upriličeno je u 10,00 nakon čega su mladi animirali misno slavlje s početkom od 12 sati.

Ručkom i odmorom zaključena je ova jedinstvena duhovna obnova za koju je, idejni začetnik susreta, direktorica tvrtke Laudato, Ksenija Abramović rekla kako je “ovo svojevrsni iskorak za buduće projekte na našoj duhovnoj glazbenoj sceni jer silna želja za stvaranjem izlazi iz ovih mladih ljudi. Dolazak Svetoga Oca i svehrvatsko zajedništvo osvjedočilo se još jednom u našem Đakovu. Plodovi ovog susreta su brojni, a ja sam uvjerena da njihovo vrijeme tek dolazi te da ih treba podržati u ovom radu” zaključuje direktorica Abramović dodajući kako su “Apostoli mira kao glazbena skupina u proteklih 10 godina stvorili brojne kontakte na festivalima duhovne glazbe i kako se osjeća svojevrsna zrelost sastava što dokazuje i uvrštenje skladbe Ti si moja odluka na ovogodišnji jubilarni Uskrs fest”.

Čovjek je danas okružen mnogim zlim stvarima i nesrećama.Svatko od nas ima svoje probleme, imamo ono što nas tišti, zbog čega patimo i zbog čega smo možda i ljuti na Boga i na sebe. Ne vidimo izlaza, stojimo pred zidom, bombardiraju nas sa svih strana sa lošim vijestima i problemima u zemlji, no da li iza toga svega ima svjetla? Da li ima rješenja za nas mlade koji tek sada počinjemo graditi svoju budućnost? Sa sigurnošću vam mogu reći da ima!! Treba se pouzdati u dragoga Boga jer on nas iz dana u dan sve više voli i nagrađuje, samo moramo znati to prepoznati i dati cijeloga sebe i pustiti da nas On vodi. Kolika može biti Božja ljubav, uvjerili smo se ovaj vikend od 11.3. – 13.3. u Đakovu u Betaniji- u kući za duhovne obnove Milosrdnih sestara sv. Križa. Naime, okupila su se 3 benda duhovne glazbe- Apostoli mira iz Mađareve, Matheusi iz Bizovca te Proroci iz Subotice. U tih 3 dana je bilo toliko ljubavi i zajedništva, toliko Božjeg blagoslova i radosti. Uz lijepe riječi koje nam je upućivao pater Antun Volenik trudeći se da nam što bolje približi riječ Božju, mi smo nekako rasli, svakim danom sve više. Pjevali smo sve dok nismo ostali bez glasa, al pjevali smo iz srca kako bi zahvalili dragom Bogu što imamo takvu priliku biti zajedno i zajedno se našom pjesmom i molitvom boriti protiv svega zlog što nam nudi ovaj svijet. Skupili smo snage za dalje i uvjerili se da možemo puno toga postići među ljudima pa čak i samo našim smiješkom. Za sve ovo smo zahvalni i našoj dragoj Kseniji koja nam je to omogućila i čija je bila inicijativa. Osjećaji koji su sada u mome srcu se ne mogu opisati riječima, ali vjerujte mi da je puno ljubavi i milosti, a ponajviše radosti i nade u bolje sutra. Znam da dragi Bog upravlja našim životima i sve dok mu potpuno vjerujemo, bit ćemo sretni. Ne smijemo Mu nikad zaboraviti reći hvala za sve ono što nam daje!!! I kad mislimo da je toliko mračno i dalje ne možemo, Bog je uvijek uz nas i nikad nas ne ostavlja same.

 Janja Turković, Apostoli mira

Iz medija:
Informativna Katolička Agencija
Đakovačko-osječka biskupija

 

© Župa sv. Vida i sv. Jurja Mađarevo | Dizajn: NiV